Anecdotes

De tent

Het is 1983, ik werk net een jaartje als geluidstechnicus bij Het Folkloristisch Danstheater. Na een jaar studeren, klarinet, folkloremuziek, en in sneltempo (onmogelijke opgave) repertoire uit het hoofd leren, gaan we voor het einde van het theaterseizoen nog twee weken op het Museumplein staan. Er liep toen nog een weg dwars door het museumplein.

Lex Kater, interim zakelijk leider, en Ferdinand van Altena hadden het plan gevat om twee weken in een theatertent twee maal daags voorstellingen te geven. Volgens een oud krantebericht uit de Volkskrant van zaterdag 11 juni 1983:”Het Nederlandse Internationaal Folkloristische Danstheater geeft dagelijks (beh. maandag) twee voorstellingen in een tent op het Museumplein in Amsterdam met Holland in dans. T/m 26 juni (16.30 en 21 uur).”

Qua bezoekersaantal was deze theatertent niet echt een succes. Ik herinner me zelfs dat Lajos, een Hongaarse danser, stiekem mensen aansprak en ze wegstuurde met de mededeling dat de voorstelling niet door ging. Was er toen niet zo’n ongeschreven regel dat de voorstelling niet doorging wanneer er minder publiek was dan er dansers en musici op het podium stonden? Ik denk dat Lajos niet echt geteld heeft. Volgens mij wachtte hem wel een serieuze reprimande.

Samen met Het Folkloristisch Danstheater was er ook een Café-tent. De voorloper van de huidige Parade. Boullevard of broken dreams in de maak. Heerlijk na afloop van de voorstelling een drankje voor publiek én artiesten! Drie zangeressen, close-harmony onder begeleiding van ‘n ukulele. Het “Folkloristisch Theaterplein’ was omringd door twee lagen zeecontainers. Het leek wel een fort, wel veilig natuurlijk en de containers fungeerden tevens als opslag, kleedkamers, en omdat het heerlijk weer was stonden de douches buiten. Martien van Stiphout had met z’n mannen (incl. moi) een mooi geïmproviseerd theater

gebouwd. Een minpuntje van deze plek in de stad was wel dat we een dB-meter hadden. Geïnstalleerd door de Gemeente. Teveel decibellen en uit ging de stroom! Bij een beetje gevulde tent kon alleen al het publiek met een stevig applausje ervoor zorgen dat de dB-meter in het rood schoot. Je begrijpt dat we daar snel wat aan hebben ‘gerepareerd’.

Mijn twee oudste zoons hebben overigens veelvuldig gebruik gemaakt van de tractors van Boullevard of broken dreams. Dat was natuurlijk een reizend theater. Ja, het Museumplein heeft mij een mooi theatraal begin gegeven, het eerste jaar achter de knoppen en de twee laatste dagen op het Museumplein mocht ik meespelen met het orkest. En dat resulteerde

in 21 jaar lang muziek, theater, reizen, grote liefde en een schat aan onuitwisbare herinneringen en ervaringen die ik tot op de dag van vandaag koester en regelmatig raadpleeg……….

Floor Minnaert

Start-up

Een start-up is een doorgaans snelgroeiend bedrijf dat aan de marktbehoefte wil tegemoetkomen door het ontwikkelen van een uitvoerbaar businessmodel rond een innovatief product of dienst.

Zo voelt het, het nieuwe begin. Met al mijn kennis en ervaring het Internationaal Danstheater een frisse start geven. Snel groeien en tegemoetkomen aan de marktbehoefte met mijn ideeën met het oog op de toekomst.

Dierbare mensen die mij het vuur aan de schenen leggen met vragen zorgen ervoor dat ik bij de les blijf. Mijn visie onder woorden brengen, mijn missie volbrengen en vol overtuiging dat innovatieve product ontwikkelen, is wat zij van mij verlangen.

Geen gemakkelijke opgave, maar wel een mooie.

Menige hobbels en niet realistische gedachten hebben bij de verwezenlijking de revue gepasseerd.

Mijn ouders met ‘doorzettingsvermogen’ in hun pakket, leerden mij niet op te geven, niet te huilen, en geen concessies te doen omtrent kwaliteit. Wat dat betreft zit het Internationaal Danstheater goed. Een plan is ontwikkeld en het Internationaal Danstheater is er klaar voor. Klaar voor een een make-over waarin haar karakter weer tot bloei komt en zij in volle glorie alle podia bestormt met een wereldse schoonheid. 

Dit jaar viert het Internationaal Danstheater haar 60 jarig bestaan en het is tijd, tijd voor deze start-up.

Desiree Rebel

Houd de site in de gaten voor nieuwe anecdotes.